Lepek

Kde se lepek vyskytuje?

Jednoduché potraviny

  • Cerálie chléb a pečivo dorty, koláče
  • Krekry muffiny oves v důsledku kontaminace
  • Palačinky preclíky kamut, trikále
  • Sušenky těstoviny vafle

Některé neočekávané potraviny - nemusí obsahovat lepek pokaždé, ale dost často

  • Alkohol bonbony instantní bramborová kaše
  • Bujony v kostce hovězí, kuřecí nebo zeleninové kostky
  • Krabí tyčinky kukuřičné lupínky a chipsy
  • Míchaná vajíčka v restauracích / na mnoha místech do nich přidávají palačinkové těsto/
  • Omáčky, kečup, grilovací omáčky a další ochucovadla
  • Suché a pražené ořechy uzeniny, lančmíty veganské náhrady masa
  • Vitamínové přípravky

Aditiva a konzervační látky

  • Barviva, dextriny, maltodextrin diglyceridy emulgátory
  • Enzymy glukozový sirup glyceridy
  • Modifikované potravinářské škroby náhražky tuku
  • Potravinářský škrob prášky do pečiva přírodní ochucovadla
  • Pšeničný škrob stabilizátory škrob
  • Umělá barvi, va karamelová barviva, aromata
  • Kořenící přípravky
  • kyselina citronová /může být vyráběna fermentací z pšenice, kukučice, melasy nebo řepy/

Některé nepotravinové zdroje

  • léčivé přípravky, doplňky stravy, bylinné přípravky
  • modelovací hmota a barvy
  • obličejové a kosmetické přípravky

Pokud nemám celiakií, v čem je problém?

Setkávám se s mnoha klienty, kteří přímo tuto diagnozu nemají potvrzenou, ale trpí mnoha problémy, včetně kožních - ekzémů, akné...

Děsivá pravda o lepku

  • s lepkem je spojeno více než 55 druhů onemocnění
  • odhadem u 99% lidí, kteří mají buď celiakii, nebo přecitlivělost na lepek, není tato diagnoza nikdy zjištěna
  • až 30% lidí evropského původu nese gen pro celiakii, který je vystavuje vysokému riziku zdravotních problémů, které jsou spouštěny lepkem
  • nedávná studie publikovaná v prestižním časopise gastronterology porovnávala 10000 vzorků odebraných jedincům před 50 lety se vzorky lidí odebraných v dnešní době a zjistila přitom, že výskyt celiakie se zvýšil o 400%
  • studie prováděná v letech 1969 až 2008, sledující 30000 pacientů s celiakií a nediagnostikovanou celiakií/ která byla odhalena v průběhu studie/ a přecitlivělostí na lepek, zjistila, že v každé z těchto skupin byla významně vyšší úmrtnost než u účastníku, na které neměl lepek vliv
  • můžete si stáhnout zde:
© 2020 Mirka Švecová terapeut celostní medicíny 
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky