Kde se lepek
vyskytuje?
Jednoduché
potraviny
- Cerálie chléb
a pečivo dorty, koláče
- Krekry muffiny oves v důsledku
kontaminace
- Palačinky preclíky kamut, trikále
- Sušenky těstoviny vafle
Některé neočekávané
potraviny - nemusí obsahovat lepek pokaždé, ale dost často
- Alkohol bonbony instantní bramborová
kaše
- Bujony
v kostce hovězí,
kuřecí nebo zeleninové kostky
- Krabí tyčinky kukuřičné
lupínky a chipsy
- Míchaná vajíčka
v restauracích / na mnoha místech do nich přidávají palačinkové těsto/
- Omáčky, kečup,
grilovací omáčky a další ochucovadla
- Suché a pražené
ořechy uzeniny, lančmíty veganské náhrady masa
- Vitamínové
přípravky
Aditiva a
konzervační látky
- Barviva,
dextriny, maltodextrin diglyceridy emulgátory
- Enzymy glukozový
sirup glyceridy
- Modifikované
potravinářské škroby náhražky
tuku
- Potravinářský
škrob prášky do
pečiva přírodní ochucovadla
- Pšeničný škrob stabilizátory škrob
- Umělá barvi, va karamelová
barviva, aromata
- Kořenící
přípravky
- kyselina citronová
/může být vyráběna fermentací z pšenice, kukučice, melasy nebo řepy/
Některé
nepotravinové zdroje
- léčivé přípravky,
doplňky stravy, bylinné přípravky
- modelovací hmota
a barvy
- obličejové a
kosmetické přípravky
Pokud nemám celiakií, v čem je problém?
Setkávám se s mnoha klienty, kteří přímo tuto
diagnozu nemají potvrzenou, ale trpí mnoha problémy, včetně kožních - ekzémů,
akné...
Děsivá pravda o lepku
- s lepkem je
spojeno více než 55 druhů onemocnění
- odhadem u 99%
lidí, kteří mají buď celiakii, nebo přecitlivělost na lepek, není tato diagnoza
nikdy zjištěna
- až 30% lidí
evropského původu nese gen pro celiakii, který je vystavuje vysokému riziku
zdravotních problémů, které jsou spouštěny lepkem
- nedávná studie
publikovaná v prestižním časopise gastronterology porovnávala 10000 vzorků
odebraných jedincům před 50 lety se vzorky lidí odebraných v dnešní době a
zjistila přitom, že výskyt celiakie se zvýšil o 400%
- studie prováděná
v letech 1969 až 2008, sledující 30000 pacientů s celiakií a
nediagnostikovanou celiakií/ která byla odhalena v průběhu studie/ a
přecitlivělostí na lepek, zjistila, že v každé z těchto skupin byla
významně vyšší úmrtnost než u účastníku, na které neměl lepek vliv
- můžete si stáhnout zde: